Kuukauden tyylisuunta: eklektinen

Syyskuun tyylisuunnaksi valitsin mielenkiintoisen eklektisen sisustustyylin. Eklektisyys tulee kreikan kielen sanasta eklektikos, joka tarkoittaa ”parhaan valitsemista”. Käytännössä eklektisyys tarkoittaa siis eri tyylien ja vaikutteiden yhdistämistä.

Kuten aiemmissa tyylisuuntapostauksissani olen todennut, sisustustyylit ovat harvoin täysin puhtaita, eli käytännössä tyyleissä on usein myös vaikutteita muista tyyleistä. Sisustuksessa eklektinen tyyli mielletään kuitenkin omaksi tyylikseen, jossa on runsaasti vaikutteita muista sisustustyyleistä, eli niin sanotusti parhaat palat useista tyyleistä.

Eklektistä tunnelmaa vuoden 2019 Asuntomessuilla

Käytännössä eklektisyys näkyy usein kerroksellisuutena sisustuksessa, kuten eri värien ja materiaalien yhdistelmänä, mutta kerroksellisuus voi olla myös ajallista, jolloin sisustuksessa otetaan vaikutteita eri aikojen trendeistä. Eklektisessä tilassa voi esimerkiksi olla antiikkihuonekaluja yhdistettyinä retrovalaisimiin. Esimerkki eklektisyydestä on ruokailuryhmä, jonka tuolit ovat eri värisiä tai mallisia.

Eklektisen tyylin riskinä on kuitenkin sekava ja rauhaton sisustus. Siksi eklektisessäkin sisustuksessa kannattaa valita jokin tietty pääteema, esim. väri tai materiaali, joka hallitsee ja tasapainottaa tunnelmaa. Harmonian löytämisessä kannattaa käyttää apuna esimerkiksi maalivalmistajien väripaletteja, joista voi valita kaksi tai kolme pääväriä, jotka vallitsevat sisustuksessa. Myös hyvään valaistukseen kannattaa panostaa, jotta tilasta ei tule tunkkainen.

Väriharmonian lisäksi kannattaa kiinnittää huomio myös tilan tasapainoon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kalusteet ym. on sijoitettu tilaan niin, että ne ovat tasapainossa käytettävän tilan kanssa ja että kalusteiden väliin jää hyvin tilaa. Tällä tavoin vältetään ahtauden tuntua, joka voi johtaa helposti sekavaan ja rauhattomaan tunnelmaan. Eklektisessä sisustuksessa kannattaa hyödyntää myös fengshuin oppeja, missä eri elementit ovat tasapainossa keskenään.

Pastellisävyjä vuoden 2018 Habitare-messuilla
Ekletiikka näkyi myös viime syksyn Bo & Bygg -messuilla Tukholmassa

Mitä ajatuksia eklektinen sisustus herättää?

Hyvää tiistaita!

Artikkelikuva vuoden 2018 Asuntomessuilta

3 thoughts on “Kuukauden tyylisuunta: eklektinen

  1. En ole kuullutkaan tästä tyylistä elektinen-nimellä. Tuntuu kuitenkin, että aika monessa kodissa on juuri tämän kaltainen tyyli. Tai sitten eri aikakausien tavaroita on vain kertynyt ilman tarkoituksenmukaisuutta 😄

    Tykkää

    1. Kyllä, monessa kodissa on varmasti vain sattumalta tällainen tyyli, etenkin jos tavaroita on kertynyt vuosien saatossa. Tämä on kuitenkin hyvä osoitus siitä, että sisustuksen ei tarvitse aina olla puhdaslinjaista 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.