Fengshui sisustuksessa

Vuosi sitten kävin fengshui-kurssin, koska halusin oppia sisustaa fengshuin oppien mukaan. No, ihan yksinkertaista se ei kuitenkaan ollut ja asiaa voisi opiskella loputtomiin. Tässä postauksessa avaan kuitenkin hieman fengshuin perusteita (tai yritän ainakin). Eli mitä se on ja mitä tekemistä sillä on sisustamisen kanssa.

Mitä on fengshui?

Fengshui on noin 3000 vuotta vanha kiinalainen ympäristön ja rakentamisen oppijärjestelmä, jossa tarkastellaan ympäristön vaikutusta ihmisiin ja heidän hyvinvointiinsa. Fengshui ei siis ole uskonto, eikä filosofia. Fengshuista on kuitenkin olemassa useita eri koulukuntia.

Miten se liittyy sisustamiseen?

Fengshuin perusperiaatteena on ympäristön, kodin ja elämän tasapainottaminen eli harmonia. Sisustamisen näkökulmasta siis fengshuin tarkoitus on luoda tasapainoa ja harmoniaa tilaan.

Yleinen harhaluulo on, että fengshuissa koti sisustetaan itämäiseen tyyliin ja koti koristellaan tuulikelloilla ja kristalleilla. Koti voi kuitenkin edustaa mitä tahansa tyylisuuntaa, eikä kattoon tai seinille tarvitse ripustaa mitään kiinalaisia esineitä.

Miten sisutetaan fengshuin mukaisesti?

Fengshuin peruselementit ovat viisi elementtiä: tuli, maa, metalli, vesi ja puu. Melko pitkälle pääsee, kun tavoittelee tasapainoa näiden elementtien välillä sisustuksessa.

Tulta kuvastavat esimerkiksi: valo (mukaan lukien keinovalo, luonnonvalo, kynttilät), liekkimäiset ja kartiomaiset muodot ja pyramidit, eläinperäiset materiaalit, kuten villa ja nahka, sekä väreistä punainen, oranssi ja voimakkaat pinkit.

Maata kuvastavat muun muassa luonnon kivet, hiekka, multa, saviesineet ja tiili. Muodoista suorakaide, neliö ja tasaiset pinnat. Väreistä sen sijaan ruskea, beige, keltainen ja tumma luonnonvalkoinen.

Metallia kuvastavat luonnollisesti kaikki metallit, kuten esimerkiksi teräs ja messinki, mutta myös kivet kuten graniitti ja marmori. Muodoista pyöreät muodot ja kaaret. Väreistä metallia kuvaavat valkoinen, harmaa ja metallinsävyt.

Vettä kuvastavat erilaiset vesielementit, kuten akvaariot tai suihkulähteet, mutta myös hanat ja viemärit. Muodoista aaltomaiset muodot ja pisarat, ja materiaaleista lasi, kristalli, peilit ja kaikki muut heijastavat pinnat. Väreistä sininen ja turkoosi.

Puuta sen sijaan kuvaavat luonnollisesti kaikki puiset esineet ja huonekalut, sekä kasvit ja kukat. Muodoista korkeat ja pylväsmäiset muodot. Värinä vihreä.

Trendikäs valkoinen koti, jossa kaikki on valkoista, on siis fenghsuin mukaan kovin metallipainotteinen, etenkin jos sisustuksessa on käytetty vielä paljon metallia ja kiveä. Siksi harmonian saavuttamiseksi olisi hyvä tuoda mukaan muitakin elementtejä, jolla vähennetään metallin ylivoimaa.

Fengshuihin kuuluu myös elementtien kierto, jonka avulla voidaan vähentää tai voimistaa tiettyjen elementtien vaikutusta, mutta kirjoitan tästä myöhemmin lisää. Kompassikoulukunnan oppien mukaan myös ilmansuunnat vaikuttavat elementteihin, jolloin tietyissä huoneissa tulee suosia ja välttää tiettyjä elementtejä. Keskeistä on kuitenkin luoda tasapainoa ja harmoniaa tilaan välttämällä yhden elementin liiallista käyttöä.

Fengshuissa on kuitenkin olennaista, että ihminen viihtyy kotonaan. Jos siis pitää valkoisesta kodista, eli ole mitään järkeä alkaa maalaamaan seiniä värillisiksi, jos se ei ole oma juttu. Kuten eri elementeissä todettiin, ne ovat myös materiaaleja ja muotoja. Valkoiseen kotiin voi siis tuoda tulielementtiä erilaisilla valaistusratkaisuilla ja luonnonmateriaaleilla, maata kivillä tai saviesineillä, vettä peileillä tai lasipinnoilla ja puuta kasveilla.

Fengshui ei siis ole mikään kovin yksinkertainen juttu, mutta mielestäni näistä eri elementeistä on helppo aloittaa laittamatta koko asunnon sisustusta uusiksi. Kirjoitan jossain vaiheessa myös fengshuista eri huoneiden sisustuksessa, sekä niistä ilmansuunnista.

Tässä vielä pari kirjavinkkiä:

  • Riikka Pöntynen: Tunne kotisi: fengshuin voima. 2018. Docenco.
  • Cathleen McCandless: Feng shui that makes sense. 2011. Two Harbors Press.

Oikein hyvää loppiaista!

Artikkelikuva/featured image: Pixaby/igorovsyannykov

8 thoughts on “Fengshui sisustuksessa

  1. Minua viehättää kovasti itämainen tapa pyrkiä kohti kultaista keskitietä. Kun kaikki osat ovat harmoniassa keskenään – koskien omia elintapoja ja ympäristöä – ihminen voi hyvin. Odotan jo lisää Fengshui-aiheisia kirjoituksia 🙂 meillä kotona taitaa olla Fengshuita lähinnä se, että jokaisesta huoneesta pääsee seuraavaan, neliön mallisesti. En ole kyllä varma, oliko tämäkään Fengshuita, mutta ainakin se vapauttaa mieltä!

    Tykkää

    1. Olen itsekin kiinnostunut itämaisesta elämäntavasta laajemminkin kuin vain sisustuksen näkökulmasta. Fengshui on tosiaan muutakin kuin vain kodin sisustamista, se on kokonaisvaltaista hyvinvointia, jossa ympäristöllä on keskeinen osa.
      Ainakin kotonanne pääsee hyvin energiat kiertämään, mikä on myös keskeistä fengshuissa. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.