Valaistuksesta

Tänään siirryttiin taas talviaikaan, mikä tarkoittaa entistä pimeämpiä iltoja muutenkin pimeään vuodenaikaan. Siksi päätin kirjoittaa vähän perusjuttuja valaistuksesta, sillä oman havaintoni mukaan monissa kodeissa on ongelmallinen valaistus. Usein valoa on liian vähän, se on vääränlaista tai valo kohdistuu epäedullisesti.

IMG_8958

Yksi keskeinen valaistustekninen asia on värilämpötila, eli se, minkä väristä valo on. Värilämpötila ilmoitetaan Kelvinin asteissa (K). Esimerkiksi halogeenilamppu on 3000K ja päivänvalo 5500K. Nykyään suurin osa kotona käytettävistä lampuista on LED-lamppuja, joiden värilämpötila vaihtelee 2700K ja 6500K välillä, jolloin voi valita mieleisensä valon värilämpötilan. Lisäksi LED on ympäristöystävällisin valinta.

Eli mitä matalampi värilämpötila, sitä keltaisempaa valo on, mikä luonnollisesti vaikuttaa koko huoneen värimaailmaan. Huoneessa, jossa on alhaisen värilämpötilan valaisimia ja valkoiset seinät, näyttää huone enemmän keltaiselta kuin valkoiselta valaisimien ollessa päällä.

Kirjoitin aikaisemmin väripostauksessa myös auringonvalon väristä, missä totesin, että etelässä auringonvalo on hieman keltaisempaa ja pohjoisessa sinisempää, mikä voi vaikuttaa myös huoneen värimaailmaan, kun valo saadaan luonnonvalosta.

Toinen keskeinen asia on valon heijastumissuhde (%), joka määrittää pinnasta lähtevän valovirran suhteen pinnalle tulevaan valovirran määrään, koska osa valosäteilystä absorboituu pintaan tai muuttuu lämmöksi ja osa valosta voi kulkeutua pinnan läpi (esim. lasi). Heijastumissuhteella on merkitystä, sillä vääränlainen heijastus voi häikäistä, mutta heijastumisella voi saada aikaan myös hienoja valo- ja tunnelmaelementtejä tilaan.

Itse suosin erilaisia valaistusratkaisuja samassa tilassa. Kaiken a ja o on tietenkin hyvä perusvalaistus, joka yleensä saadaan katosta tulevasta valosta. Lisäksi, jos tilassa työskennellään tai luetaan, tulisi työskentelytilan vieressä olla myös hyvä kohdevalaistus. Oleskelutiloissa voi myös olla tunnelmavalaistusta, jota saadaan esim. pienistä valaisimista ja kynttilöistä. Tunnelmavaloa voi myös luoda hyödyntämällä valon suodatusta, eli esim. varjostimia.

Tässä muutama mielenkiintoinen valaisinbongaus kesän asuntomessuilta:

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4306UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4182UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4318

Hyvää sunnuntaita!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.