Värit sisustuksessa

Väreistä voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon, joten päätin aloittaa ihan perusteista, eli mitä väri on, ja miten väri vaikuttaa sisustuksessa.

Teoriassa väri on valon sähkömagneettista säteilyä, eli siis valoa, jonka eri aallonpituudet aistitaan eri väreinä. Koska siis värit aistitaan, vaikuttavat niihin monet ominaisuudet kuten muun muassa valon määrä, laatu, henkilön ikä ja näkökyky.

IMG_8721

Väreillä on valtava merkitys elämässämme. Tässä postauksessa käyttämäni lähde alkaa lauseella: ”Kuvittele hetki, millaista olisi elää maailmassa, jossa ei olisi värejä.”

Sitä on lähes mahdotonta ajatella, kuten kirjassakin todetaan, koska värit määrittävät tätä maailmaa. Värien psykologia on mielenkiintoista, ja siitäkin voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon, mutta keskityn nyt tällä kertaa lyhyesti värien merkitykseen sisustuksessa.

IMG_8728

Sisustamisessa on olennaista ymmärtää se, että värit ovat valoa, sillä värit käyttäytyvät eri tavoin eri valossa. Esimerkiksi sama maalisävy voi näyttää aivan erilaiselta tasaisella seinällä kuin epätasaisella seinällä, sillä epätasaiseen seinään syntyy pieniä varjoja, jolloin väri näyttää tummemmalta kuin tasaisessa seinässä.

Myös tilassa olevan valon värillä on merkitystä. Esimerkiksi, jos sinulla on huone, jossa on valkoiset seinät ja kaikki valo tulee huoneeseen halogeenilampuista, näyttävät seinät valkoisen sijaan keltaisita, koska halogeenilampuissa on alhainen värilämpötila.

Sen sijaan päivänvalossa seinät näyttävät todennäköisemmin valkoisilta, mutta luonnonvalokin käyttäytyy eri tavalla ilmansuunnista riippuen. Jos sinulla on ikkunat pohjoiseen, on valo hieman sinertävää, kun taas etelän suunnalta tuleva valo on vähän kellertävää. Tämäkin on hyvä ottaa huomioon värivalinnoissa, jotta väri olisi mahdollisimman paljon sitä mitä ajattelit.

Oikean värisävyn valitsemisen esimerkiksi seiniin ei siis olekaan aivan yksinkertaista. Siksi kannattaakin tilata useita saman tyyppisiä värimalleja, joista osa on vähän tummempia ja osa vähän vaaleampia, osa murrettuja ja osa kirkkaampia sävyjä, ja joita voi sitten verrata paremmin tilassa, johon väri oikeasti tulee.

Ja ehdottoman tärkeää on laittaa ne värimallit seinää vasten, eikä tutkailla malleja pöydän päällä, koska jälleen kerran, väriin vaikuttaa valo, ja seinään kohdistuva valo voi olla aivan erilainen kuin pöytään kohdistuva valo.

IMG_8730

Väreillä voidaan myös vaikuttaa siihen, millaiselta olemassa oleva tila vaikuttaa. Vaaleilla sävyillä saadaan tila näyttämään avarammalta ja toisin päin. Usein esimerkiksi seiniin valitaan tuttu ja tuvallinen vaalea, mutta jos tila on entuudestaan tilava ja avara, niin miksei kokeilisi jotain vähän tummempaa sävyä.

Myös yksi mielenkiintoinen asia, jonka opin sisustussuunnitteluopinnoissani oli se, että jos maalaa katon valkoisella, jossa on joukossa hieman sinistä, näyttää huone korkeammalta. Tämä selittynee sillä, että katto jäljittelee taivasta, kuitenkin niin, ettei se näytä liian siniseltä. Tätä kikkaa en ole vielä päässyt testaamaan, mutta joku kerta on aivan pakko, kun tulee vastaan matala tila.

color-patterns-2370499_1920Kuva/picture: Pixaby / stux

Myös eri huoneille on olemassa tiettyjä värisuosituksia, mitkä toki ovat aina subjektiivisia. Esimerkiksi makuuhuoneissa suositaan usein sinisen, vihreän ja harmaan sävyjä, koska niillä on rauhoittava ja viilentävä vaikutus. Työhuoneessa sen sijaan olisi hyvä olla sävyjä, jotka eivät väsytä, kuten punainen tai keltainen, mutta ei kuitenkaan liikaa, jotteivat värit provosoi liikaa.

Liian kirjavat huoneet voivat myös aiheuttaa sekaisen ja ahtaan vaikutelman. Siksi olisikin hyvä pitää värien määrä kahdessa-kolmessa per huone. Toki näistä väreistä voi olla useita eri sävyjä.

Saman värin eri sävyt luovat yksiväriharmonian, jolla on helppo luoda tilaan kontrastia eri värinsävyillä. Lähiväriharmonia sen sijaan saadaan aikaan väriympyrän lähiväreillä, eli esimerkiksi keltaisella ja oranssilla.

Tässä oli siis vähän perusjuttuja väreistä ja sisustamisesta, ja jutusta tuli pidempi, kun ajattelin. Väreistä tulen kuitenkin varmasti kirjoittamaan vielä lisääkin.

colorful-21747_1920Kuva/picture: Pixaby / PublicDomainPictures

Lähde/reference: Leatrice Eiseman: The Complete Color Harmony, Pantone Edition. 2017. Rockport, USA.

One thought on “Värit sisustuksessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.