Värianalyysi: harmaa

Viime vuonna kirjoitin värianalyysit väliväreistä, eli vihreästä, oranssista ja violetista, ja sitä edeltävänä vuonna taas pääväreistä, eli sinisestä, punaisesta ja keltaisesta. Tänä vuonna perehdyn väreihin, jotka eivät kuulu varsinaisiin värisävyihin. Ensimmäisenä harmaa. Kaikki väriaiheiset postaukset voi lukea täältä.

Harmaa on väri valkoisen ja mustan välimaastossa, ns. akromaattinen väri. Kahden vastakohdan välissä harmaata luonnehditaankin usein kompromissiksi. Harmaa nähdään monesti tavanomaisena ja arkisena, mutta toisaalta se voidaan nähdä myös luotettavana ja tasapainoisena värinä. Harmaa ei myöskään varasta huomiota, jolloin se mahdollistaa paremmin muiden värien esiin tuomisen.

Etenkin skandinaavisessa sisustuksessa harmaa on kestosuosikki. Harmaan vahvuutena on neutraalius ja yhdistettävyys muihin väreihin. Myös eri harmaan sävyjä yhdistelemällä saa helposti kontrastia ja kerroksellisuutta tilaan. Harmaa myös rauhoittaa ja vakauttaa ja se kestää aikaa. Harmaan heikkoutena sen sijaan nähdään sen persoonattomuus ja kylmyys. Harmaa tarvitseekin usein parikseen jonkun pää- tai välivärin tasapainottamaan tunnelmaa. Sisustuksessa harmaa toimii yleensä parhaiten isoilla pinnoilla, kuten seinillä ja isoissa matoissa.

Harmaa toimii isoilla pinnoilla ja elementeissä, kuten matoissa. Kuva vuoden 2021 asuntomessuilta

Fengshuin mukaan harmaa sekä eri metallisävyt kuvastavat metallielementtiä, joka taas kuvastaa muun muassa runsautta, vaurautta ja tehokkuutta. Myös puhtaan valkoinen väri kuvastaa metallia ja siksi monessa skandinaavisesti sisustetussa kodissa voi olla liikaa metallielementtiä. Liiallista metallielementtiä voidaan vähentää tulielementillä (sulattaa metallin), esimerkiksi punaisen sävyillä, tai vesielementillä (ruostuttaa metallin), esimerkiksi sinisen sävyillä tai mustalla.

Harmaan sävyjä yhdistelemällä saa luotua kontrastia tilaan. Kuva vuoden 2020 asuntomessuilta

Onko harmaa sinun suosikkisi vai inhokkisi sisustuksessa?

Aurinkoista sunnuntaita!

Artikkelikuva/featured image: Design Seeds

2 thoughts on “Värianalyysi: harmaa

 1. Nämä värijutut ovat kiinnostavia! Olen myös usein miettinyt suhdettani harmaaseen. Ainoa harmaa asia kodissamme on Lapuan Kankureiden villapeitto, sekä jotkut villasukat. Tällaisissa pehmeissä materiaaleissa vähäisinä kestän harmaan, mutta suuremmissa en. Tämä kuulostaa nyt tosi pseudolta, mutta joskus tuntuu, että tietynsävyinen harmaa aiheuttaa minulle pahoinvointia, jopa migreenikohtauksen. Sama efekti kuin tietyllä mintunvihreällä sävyllä. Tässä siis juurisyy, miksi harmaat kodit ovat minulle painajainen ja se on tietysti ikävää, sillä aika moni sisustaa vain harmaalla. Värit vaikuttavat minuun erityisen voimakkaasti, varmasti jokin synestesian muoto tämäkin.

  Tykkää

  1. Kiitos Esmeralda mietteistäsi harmaan suhteen. Minulla on myös vähän kaksijakoinen suhtautuminen. Meillä on aika paljon harmaata kotona ja tykkään sen helppoudesta suhteessa muihin väreihin, mutta tunnustan, että haluaisin olla rohkeampi, enkä aina päätyä harmaaseen. Ihailen koteja, joissa ei ole juurikaan harmaata 🙂
   Väripsykologia on mielenkiintoista, ja voi olla, että joku tietty harmaa aiheuttaa sinulle pahoinvointia, vaikkei sellaisesta tieteellistä näyttöä olekaan. Värit vaikuttavat yksilöllisesti ja sen mukaan oma kotikin kannattaa sisustaa 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.