Värianalyysi: Oranssi

Tänä vuonna esittelen Värianalyysissä välivärit. Keväällä julkaisin postauksen vihreästä, josta voit lukea täältä. Tällä kertaa on vuorossa toinen väliväri, oranssi. Kaikki väriaiheiset postaukset löydät täältä.

Oranssi väri on hyvin huomiota herättävä. Oranssi on myös energinen, iloinen ja lämmin. Huomiota herättävästä olemuksestaan huolimatta opin sisustussuunnitteluopinnoissani aikanani, että oranssi on tutkimusten mukaan väri, johon kohdistuu vähiten ilkivaltaa esimerkiksi julkisissa tiloissa. Ehkä oranssi väri varoittaa, ja jää siksi helpommin rauhaan.

Oranssin värin väitetään myös edistävän kommunikaatiota. Siksi oranssi väri voi sopia hyvin esimerkiksi työpaikoille, mutta myös kotiin tiloihin, joissa vietetään yhdessä aikaa. Oranssilla väitetään olevan myös ruokahalua lisäävää vaikutusta. Oranssi on juhlallinen ja loistelias väri, jolla saa helposti kontrastia ja persoonallisuutta vaaleaan sisustukseen. Liian suurina määrinä oranssi väri voi tehdä tilasta kuitenkin ahtaan oloisen. Oranssin valtaa voi pehmentää sen vastavärillä sinisellä.

Oranssia seinissä vuoden 2020 Asuntomessuilla

Sisustustrendeissä oranssia ei viime vuosina ole kovinkaan paljoa nähty, vaikka vuonna 2019 Tikkurilan vuoden väriksi valittiin Flamingo ja Pantonen vuoden väriksi Living Coral. Molemmat näistä toki hieman punaiseen taittavia sävyjä. Ylipäätään punertavia sävyjä on näkynyt sisustuksessa yllättävän vähän. Oranssia väriä ei usein mielletä luonnonläheiseksi väriksi, vaikka oranssia esiintyy luonnossa sen eri sävyissä yllättävän paljon, erityisesti syksyisin.

Fengshuin mukaan oranssi kuvaa tulielementtiä, joka kuvastaa muun muassa toimintaa, sosiaalisuutta ja motivaatiota. Oranssi voi myös murrettuna sävynä kuvata maaelementtiä, joka puolestaan kuvastaa itsevarmuutta ja vakautta. Liiallista tulielementtiä tilassa voi häivyttää vesielementillä (vesi sammuttaa tulen), eli esimerkiksi vastaväri sinisellä, tai maaelementillä (maa tukahduttaa tulen), esimerkiksi ruskean sävyillä.

Miten sinä sisustaisit oranssilla?

Kuva/picture: Pinterest/Ottiu

Aurinkoista alkavaa viikkoa!

Artikkelikuva/featured image: Design Seeds / @thedreamlife_design

4 thoughts on “Värianalyysi: Oranssi

 1. Oranssista tulee jotenkin mieleen työ, tai joku henkilöstövuokraushalpahalli 😄 Olemme myös nähdäneet oranssia niin paljon tietöiden varoituspömpeleissä, että ehkä miellämme värin ei-sisustukselliseksi. Ilman murrettua sävyä oranssi on aika raju väri. Itse kun tykkään vastaväreistä, yhdistäisin oranssia ehkä muutoin sinisävyiseen kotiin. Kuten sanottu, minulta ei löydy muuta oranssia kuin Marimekon Fandango-sohvatyynyt, joita pidän sängyllä sinisävyistä seinää vasten. Ehkä syksyllä innostun vielä oranssista jossain muussa muodossa. Nyt kesällä roseviini on mukava oranssi lisä sisustukseen 😎

  Tykkää

  1. Kiitos näistä mietteistä Esmeralda 🙂
   Kirkkaan oranssi mielletään jotenkin niin kliiniseksi väriksi, jottei sitä varmaankaan juuri tästä syystä löydy kodeista. Murrettuna sävynä tilanne on ihan eri.
   Erityisesti syksyllä oranssi voi olla kiva lisä sisustukseen, kuten sanoit. Täytyy alkaa itsekin pitää silmällä enemmän oransseja juttuja 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.