Värianalyysi: vihreä

Viime vuonna julkaisin blogissani värianalyysit pääväreistä, eli sinisestä, keltaisesta ja punaisesta. Tänä vuonna on luvassa analyysit väliväreistä, eli vihreästä, oranssista ja violetista. Aloitan vihreästä.

Vihreä väri yhdistetään luontoon, ja esimerkiksi monissa kielissä sana vihreä on sukua eri luontoa kuvaavien sanojen kanssa. Myös väripsykologiassa vihreä kuvaa luonnollisuutta, mutta myös esimerkiksi turvallisuutta, tasapainoa ja rauhallisuutta. Rauhallisuuden ja luonnonläheisyyden vuoksi vihreällä voi olla terapeuttisia ja rauhoittavia vaikutuksia. Toisaalta vihreä väri voi myös kuvastaa passiivisuutta, kateutta ja ahneutta. Lisäksi vihreää on myös käytetty kuvaamaan myrkyllisiä aineita.

Rauhoittavan ominaisuutensa vuoksi vihreä väri sopii makuuhuoneisiin ja oleskelutuloihin. Vihreä on myös hyvä väri esimeriksi tehosteena, mikäli vihreästä ei halua tilaan liian dominoivaa väriä. Vihreän vastaväri on punainen. Sisustuksessa punaisella värillä voi tasapainottaa vihreän värin rauhallisuutta ja siksi esimerkiksi vihreän ja punaisen yhdistelmä sopii hyvin tiloihin, jossa työskennellään; vihreä väri toimii rauhoittavana, kun taas punainen energisoi.

Vihreää eri muodoissa vuoden 2019 Habitare-messuilla

Vihreä on pitkään ollut trendikäs väri sisustuksessa juuri sen luonnonläheisyyden vuoksi. Erityisesti suosiossa ovat olleet murretut ja tummat vihreän sävyt. Tummia vihreän sävyjä voi hyödyntää esimerkiksi tehosteseinissä, vaaleampia sävyjä koko tilassa. Myös vihersisustuksella saa tilaan vihreän värin rauhoittavaa vaikutusta, jos seinien maalaaminen tai tapetoiminen vihreäksi ei innosta. Huonekaluissa erityisesti vihreät sohvat ovat olleet suosiossa.

Fengshuin mukaan vihreä väri kuvaa puuelementtiä, joka taas kuvastaa kasvua, tehokkuutta ja ravitsemusta, mutta myös vihaa ja kiirettä. Puuelementtiä voi luoda tilaan vihreän värin lisäksi puisilla esineillä, kasveilla ja korkeilla, pylväsmäisillä muodoilla. Liiallista puuelementtiä voi häivyttää tulielementillä (tuli polttaa puuta) tai metallielementillä (metalli leikkaa puuta). Tulielementtiä tilaan saadaan esimerkiksi vastaväri punaisesta ja valosta. Metallielementtiä sen sijaan saadaan valkoisen ja harmaan sävyistä sekä metallisista esineistä. Vihreän kanssa yhteen sopii erityisesti violetti ja sininen. Keltaista sen sijaan tulisi välttää.

Miten sinä sisustaisit vihreällä?

Vihreä makuuhuoneen tehosteseinä vuoden 2019 Asuntomessuilla
Vihreitä yksityiskohtia vuoden 2020 Turun Rakenna ja Sisusta -messujen messutalosta

Hyvää alkavaa viikkoa!

Artikkelikuva/featured image: DesignSeeds/juutlenders

2 thoughts on “Värianalyysi: vihreä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.