Minimalismi ja sisustus

Minimalismilla tarkoitetaan keskittymistä olennaiseen ja kaiken turhan karsimista. Käsitettä käytetään eri konteksteissa, kuten esimerkiksi taiteessa ja muodissa, mutta tässä postauksessa puhun minimalismista pelkästään kodin sisustuksen näkökulmasta.

Aihe on itselleni siinä mielessä ajankohtainen, että muutto ja uuden asunnon sisustaminen ovat lähiaikoina edessä. Muutto on myös sopiva tilaisuus käydä läpi oma omaisuus ja miettiä, mitä kaikkea uuteen kotiin kannattaa kantaa.

Minimalismi sisustuksessa ei ole mikään uusi ilmiö, mutta se on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Suosion taustalla lienee konmaritus ja muut kodin järjestämismetodit, mutta myös kulutustottumusten muuttuminen kestävämpään suuntaan.

Minimalismi sisutuksessa ei ole kovin yksiselitteistä. Joillekin minimalistinen koti tarkoittaa, että kotona on vain välttämättömät huonekalut ja aivan välttämättömimmät tavarat, eikä mitään muuta. Joillekin se taas tarkoittaa avaraa ja vaaleaa sisustamista ilman turhia koristeita ja krääsää.

Kuva/picture: Pinterest

Mikä on turhaa ja tarpeetonta määrittelee jokainen kuitenkin itse. Itse pidän kauniista esineistä, vaikkei niillä olisi mitään muuta funktiota kuin vain näyttää kauniilta. En siis itse haluaisi elää askeettisesti omistaen pelkästään tavaroita, joilla on jokin käyttötarkoitus. Suhtautumiseni tavaraan on kuitenkin kriittinen. Olen viime vuosina karsinut tavaraa paljon, ja uuden tavaran ostamista harkitsen tarkasti.

Avain minimalistiseen sisustukseen on siis tavaran karsiminen. Itse tykkään Marie Kondon tyylistä karsia tavaraa, missä pohditaan tuoko tavara jotain iloa. Ilo voi olla käytännöllinen tai esteettinen. Tavaran karsimisen lisäksi minimalistiseen sisustukseen liitetään usein skandinaavinen sisustustyyli, eli avaruus, vaaleus ja luonnollisuus. Minimalistisen sisustuksen voi kuitenkin yhdistää myös muihin tyyleihin, kuten esimerkiksi loft- tai industrial-tyyleihin.

Tässä muutamia lukuvinkkejä minimalistiseen sisustukseen ja tavaran karsintaan:

 • Marie Kondo: KonMari
 • Fumio Sasaki: Goodbye, things
 • Ilana Aalto: Paikka kaikelle

Aurinkoista sunnuntaita!

Kuva/picture: Pixaby/rawpixel

3 thoughts on “Minimalismi ja sisustus

 1. Tuo Paikka kaikelle täytyy ainakin lukea, sillä siitä hyötyy varmasti jokaisen sisustuksellisen tyylisuunnan edustaja. Ymmärrän hyvin minimalismin ”tarkoitusperät”, mutta kannatan silti kohtuus kaikessa -ajattelua. Juuri noin, että esineitä voi olla kotona myös niiden kauneus- eikä vain käyttöarvon takia.
  Onnea asunnon etsintään! 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos! Toivottavasti uusi asunto löytyisi mahdollisimman pian 🙂
   Paikka kaikelle oli kyllä hyvä ja selkeä kirja. Suosittelen 🙂
   Minullekin sopii hyvin kohtuullisuus kaikessa minimalismi, jossa kodissa saa olla esineitä vain niiden kauneuden takia.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.