Sisustustrendit 2022

Joulu on juhlittu ja on aika kohdistaa katse uuteen vuoteen ja tulevan vuoden sisustustrendeihin. Takana on toinen koronavuosi, mikä on tarkoittanut monelle kotoilun jatkumista sekä mahdollisesti kodin ja työn yhdistämistä saman katon alla. Korona on varmasti jättänyt pidempiaikaiset, jopa pysyvät muutokset asumiseen, mikä omalta osaltaan näkyy myös vuoden 2022 sisustustrendeissä.

Murretut värit

Vaikka luonnonläheiset värit jatkavat suosiotaan sisustuksessa, ovat murretut sävyt, erityisesti vaaleansininen, -vihreä ja -punainen, ottaneet yhä vahvempaa jalansijaa sisustuksessa. Värejä käytetään rohkeasti erityisesti keittiöissä, mutta myös tekstiileissä ja erilaisissa seinämateriaaleissa. Väreillä luodaan myös kontrastia ja vastapainoa vaaleiden ja neutraalien värien pariksi. Väriä tilaan saa helposti esimerkiksi maalaamalla tai tapetoimalla yhden seinän eri värillä, mutta pelkästään värillisillä tekstiileillä saa vaihtelua sisustukseen, jos seinän värin muuttaminen tuntuu liian isolta satsaukselta. Lisää ensi vuoden trendiväreistä voit lukea täältä.

Murrettu vihreä rauhoittaa ja tuo mieleen luonnon. Kuva vuoden 2021 asuntomessuilta

Kestävä kehitys ja kiertotalous

Kestävä kehitys näkyy tänä päivänä lähes kaikessa ja hyvä niin. Sisustuksen maailmassa kestävä kehitys näkyy erityisesti huonekalujen ja muiden sisustuselementtien pitkällä elinkaarella sekä kierrättämisellä. Myös tuunaaminen, DIY-kulttuuri ja ns. upcyckling, eli hyödyttömien materiaalien uudelleen käyttäminen, näkyy sisustuksessa yhä voimakkaammin. Kestävässä kehityksessä kiinnitetään huomiota myös tuotteiden alkuperään ja materiaaleihin. Kansainvälisillä sisustusfoorumeilla puhutaan biofiliasta, eli yhteydestä ja mieltymyksestä luontoon, joka heijastuu yhä enemmän myös asumiseen ja sisustamiseen.

Vuoden 2021 asuntomessujen Pyörre-talo, jonka rakentamisessa oli uusioköytetty muun muassa viinipulloja

Retro ja vintage

Jo kuluvan vuoden sisustustrendeissä mainittu vintage on saanut parikseen retron. Erityisesti 70- ja 80-luvun sisustustrendit, kuten bukleekangas, sametti ja värikäs lasi, tekevät paluun. Lisäksi isot ja näyttävät, jopa vähän raskaat valaisimet kuuluvat tulevan vuoden sisustustrendeihin. Vintagen suosiminen liittyy myös läheisesti kestävään kehitykseen ja kiertotalousajatteluun. Vintage ja retro tuovat lisäksi persoonallisuutta ja kontrastia skandinaaviseen sisustustyyliin.

Vanhoilla huonekaluilla saa kontrastia skandinaaviseen sisustukseen

Tilojen monikäyttöisyys

Koronapandemian myötä kotona vietetty aika on lisääntynyt ja siten myös asuintilojen tehtävät ja merkitys ovat muuttuneet. Yhä useampi joutuu tai saa tehdä töitä kotonaan, jolloin tilat tulee suunnitella palvelemaan eri tarkoituksia. Esimerkiksi asuntomessuilla on parina viime vuonna näkynyt entistä enemmän sekä työ- että harrastehuoneita, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta erilliseen työhuoneeseen, jolloin käytettävissä olevien tilojen monikäyttöisyys ja muokattavuus korostuvat. Työn ja vapaa-ajan erottaminen on tärkeää hyvinvoinnin ja jaksamisen vuoksi ja siksi kotona käytetyt työvälineet olisi hyvä saada työpäivän jälkeen piilon. Työtilan voi myös erottaa muusta tilasta esimerkiksi sermein ja kirjahyllyin. Tilojen monikäyttöisyys ja muokattavuus muuttaa myös käsitystämme perinteisistä asuintiloista ja huoneista.

Lisääntynyt kotona vietetty aika näkyy asuintilojen monikäyttöisyytenä

Mitä mieltä olet vuoden 2022 sisustustrendeistä?

Artikkelikuva vuoden 2021 asuntomessuilta

3 thoughts on “Sisustustrendit 2022

 1. Erillisen työtilan tarve on varmasti polttava ongelma monessa kodissa. Sermit eivät blokkaa ääniä, vaikka muuten antavatkin suojaa. Ehkä taas siirrytään jossain kohtaa pienempiin huoneisiin. Esim. 70-luvun lähiökerrostalojen asunnot ovat olleet pohjaltaan etätyöläisille toimivia. Minun tuleva työpisteeni on keittiön pöytä, osaan jo kuvitella ettei tämä toimi pidemmän päälle millään lailla 😂🙈

  Tykkää

  1. Uusissa taloissa on myös aika pieniä huoneita, mutta kalliiden neliöhintojen takia monella ei ole varaa ”ylimääräisiin” huoneisiin.
   Minulla on myös työpiste kotona keittiön pöydän ääressä. Onneksi pöytä on suht iso, enkä tarvitse juuri muuta kuin läppärin. Ergonomia onkin sitten toinen juttu 😄

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.