
Viime postauksessa (josta on taas vähän aikaa) kirjoitin kesän pihasisustuksen trendeistä. Aiemmin olen myös kirjoittanut fengshuista ja sisustuksesta, mutta tällä kertaa ajattelin yhdistää nämä teemat ja kirjoittaa siitä, miten pihaan ja muihin ulkotiloihin voi yhdistää fengshuin.
Mikä fengshui?
Kuten aiemmassa fengshui-postauksessa kerroin, fengshui on noin 3000 vuotta vanha kiinalainen ympäristön ja rakentamisen oppijärjestelmä, jossa tarkastellaan ympäristön vaikutusta ihmisiin ja heidän hyvinvointiinsa. Fengshui ei siis ole uskonto, eikä filosofia, mutta fengshuista on olemassa useita eri koulukuntia. Tavoitteena fengshuissa on ympäristön ja ylipäätään elämän tasapainottaminen ja harmonia. Fengshuin mukainen koti ei siis tarkoita, että koti näyttäisi itämaiselta, vaan fengshuita voidaan soveltaa mihin tyylisuuntiin tahansa. Fengshuin peruselementtejä ovat tuli, maa, metalli, vesi ja puu. Juuri näiden elementtien tasapainolla pyritään harmoniaan ja tasapainoon.

Piha ja fengshui
Fengshuin mukaan keskeistä on, että ulkona voit aistia kaikilla aisteillasi. Eli pelkästään se, miltä piha näyttää ei ole olennaista, vaan pihan pitää myös kuulua, tuntua, tuoksua ja maistua.
Pihan äänet ovat olennaisia harmonian kannalta. Tavoitteena on, että äänet olisivat luonnollisia, eli esimerkiksi veden solina, lintujen laulu, lehtien havina. Jos pihalle kuuluu jatkuvasti vain liikenteen meteli, ei piha ole kovin harmoninen. Tuntemisella sen sijaan tarkoitetaan erilaisia materiaaleja tai aineita, joita voi tuntea, esimerkiksi nurmikko, kivi ja vesi. Olisi hyvä, jos materiaalit olisivat mahdollisimman luonnollisia, ei siis esimerkiksi muovia.
Äänten ja tuntemisen lisäksi pihan pitää myös tuoksua. Tuoksut ovat hyvin subjektiivisia, joten pihaan kannattaa tavoitella niitä tuoksuja, joista itse pitää ja joita sietää. Tuoksua pihaan saa helposti kukista, mutta myös vastaleikattu nurmikko voi olla jollekin juuri se lempituoksu pihalla. Maistumisella sen sijaan tarkoitetaan, että pihalla olisi hyvä kasvaa myös jotain syötävää; hedelmiä, marjoja, kasviksia tai yrttejä.
Lopuksi tietysti visuaalisuus, eli se, miltä piha näyttää. Visuaalisuutta ovat esimerkiksi pihan värit ja sommittelu. Pihalla voi suosia jotain tiettyä väriharmoniaa, tai vasta- ja lähiväriyhdistelmiä visuaalisen tasapainon luomiseksi. Pihakasvien ja -kalusteiden sommittelulla luodaan myös tasapainoa. Fengshuin mukaan suunnitellussa pihassa suositaan pyöreitä linjoja, sillä pyöreät linjat ja muodot pehmentävät tunnelmaa. Teräviä ja liian suoria muotoja tulisi siis välttää. Nämä ovat toki jonkun verran myös makuasioita.

Miten saada pihaan elementtien tasapaino?
Viiden peruselementin tasapaino ja kierto ovat avainasemassa harmonisessa ympäristössä. Pihalla on usein luonnollisesti runsaasti puuelementtiä, eli kasveja ja kukkia sekä vihreää väriä. Puuelementti toki kuuluu vahvasti pihaan, mutta sen ylivaltaa voi tasapainottaa tuomalla ympäristöön metalli- tai tulielementtiä (metalli leikkaa puuta, tuli polttaa puuta). Metallielementtiä saa esimerkiksi metallisista esineistä, mutta myös kivistä. Tulta sen sijaan saadaan valosta ja tietysti tulesta, mutta myös punaisen sävyistä.
Tasapainoiseen pihaan kuuluvat myös vesi- ja maaelementti. Maaelementtiä saadaan esimerkiksi mullasta ja hiekasta sekä ruskean eri sävyistä. Siksi myös maaelementti on usein vallitseva pihalla. Vesielementtiä saadaan tietysti vedestä, mutta myös esimerkiksi lasipinnoista ja sinisen sävyistä.
Kaiken A ja O fengshui-pihassa on siis elementtien tasapaino ja luonnollisuus. Myös pihan hyötykäyttö, kuten ruuan kasvattaminen kuuluvat fengshuihin. Piha on osa luontoa ja se saa näkyä. Tämän kesän pihatrendeissäkin yhtenä keskeisenä trendinä oli luonnollisuus. Pihan ei siis tarvitse olla liian harkittu ja hoidettu. Tärkeintä on, että se on viihtyisä sekä ihmisille että myös eläimille. Muista kuitenkin pitää piha siistinä, eli älä varastoi pihalle liikaa tavaraa.
Muutamia käytännön vinkkejä harmonisen tunnelman luomiseksi pihalle:
- Tee pihalle vesielementti, esim. suihkulähde tai pieni lampi
- Kasvata hyötykasveja
- Tee pihasta viihtyisä myös eläimille
- Vältä haitallisia kemikaaleja
- Yhdistele rohkeasti eri elementtejä
Aurinkoista viikkoa kaikille! Muistakaa jättää eläimille juotavaa näillä helteillä!
Lähde: Cathleen McCandless: Feng shui that makes sense. 2011. Two Harbors Press.
Artikkelikuva/featured image: Pexels Free Photos