Värianalyysi: keltainen

Tänä vuonna aloitin uuden postaussarjan, värianalyysin. Tammikuussa kirjoitin sinisestä, joten nyt on korkea aika kirjoittaa seuraavasta väristä. Tämän postauksen väriksi valitsin keltaisen, koska se sopii kevääseen, ja koska keltainen väri on sisustuksessa myös erityisen trendikäs juuri nyt.

Väripsykologian mukaan keltainen väri virkistää ja voi kohentaa mielialaa. Keltainen väri kuvastaa aurinkoa ja lämpöä, ja tutkimusten mukaan keltainen väri saattaakin parantaa keskittymistä. Keltainen symboloi myös positiivisuutta ja optimistisuutta. Keltainen väri voidaan kuitenkin kokea myös hyökkäävänä tai ärsyttävänä.

Piristävän vaikutuksensa ansiosta keltainen sopii hyvin luovuutta ja keskittymistä vaativiin tiloihin kuten esimerkiksi työhuoneisiin ja toimistoihin. On kuitenkin hyvä muistaa, että keltainen, erityisesti kirkkaan keltainen saattaa antaa aavistuksen pienentävän vaikutuksen tilaan. Lisäksi keltainen väri lattiassa saattaa aiheuttaa epävarmuuden tunteen. Keltaisen vastaväri on violetti ja lähivärit ovat oranssi ja vihreä. Näitä väriyhdistelmiä kannattaa siis hyödyntää keltaisen parina.

Fengshuin mukaan keltainen väri kuvastaa maaelementtiä, joka taas kuvastaa vakautta, uskottavuutta ja itsevarmuutta. Liiallista maaelementin vaikutusta voi häivyttää puu- tai metallielementeillä, eli puisilla tai metallisilla esineillä tai vihreällä tai vaaleilla sävyillä. Fengshuin mukaan keltaista ei tulisi yhdistää mustaan, koska musta kuvastaa vettä ja on ristiriidassa maan kanssa. Valkoinen sen sijaan sopii hyvin yhteen keltaisen kanssa.

Keltainen on myös Tikkurilan vuoden 2020 väri H300 Lemonade. Lemonade on hienostunut vaalean keltainen, joka mielestäni on kaunis väri esimerkiksi työhuoneen seinille, mutta miksei myös esimerkiksi olohuoneeseen tai keittiöön. Lemonade on pehmeä ja helposti lähestyttävä sävy, kuten Tikkurilan sivuilla kuvaillaan. Vaikka keltaisesta puhutaan paljon sisustuksessa, ei sitä kuitenkaan kovin paljoa ole vielä näkynyt. Odotan innolla kesän asuntomessuja, jos siellä näkyisi enemmän keltaista.

Miten sinä sisustaisit keltaisella?

Alvar Aallon suunnittelemassa Paimion Parantolassa on kirkkaan keltaiset portaat
Kuva/picture: Pinterest/TheNordRoom
Jos ei uskalla maalata koko seinää keltaiseksi, voi maalata myös tällaisen tehosteen
Kuva/picture: Pinterest/ItalianBark

Hyvää pääsiäistä!

Artikkelikuva/fetured image: DesignSeeds/@Violet_Florals

4 thoughts on “Värianalyysi: keltainen

  1. Keltainen on lähes kaikissa sävyissä kyllä ihana, energisoiva väri. Eniten olen nähnyt keltaista seinillä ”Kiurujen yö” -tapetin muodossa, esim. monessa rintamamiestalossa. Sitä harkitsin hetken meidänkin remontoitavaan eteiseen, mutta tajusin sen olevan aivan liian tumma ikkunattomassa tilassa kuten ehkä keltainen maalikin. Noh, tuo eteisremppa (tietenkin ulkoistettu :D) meni muutenkin jäihin koronatilanteen takia. Keltaista löytyy onneksi nyt muuten ”kaikkialta” pääsiäisen ja kevään ansiosta 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.