
Uuden vuoden kunniaksi päätin aloittaa uuden postaussarjan, värianalyysin, jonka tarkoituksena on esitellä eri värejä ja niiden merkityksiä, sekä pohtia värien käyttömahdollisuuksia sisustuksessa. Aloitan sarjan sinisestä, koska yhdysvaltalainen värien kehittäjä Pantone valitsi vuoden 2020 värikseen juuri klassisen sinisen.
Väripsykologian mukaan sininen väri kuvastaa viisautta, jatkuvuutta ja luovuutta. Sininen saattaa myös rentouttaa ja keventää oloa. Pantonen mukaan sininen on väreistä käytetyin. Sinistä suositaan esimerkiksi logoissa ja nettisivujen visuaalisissa ilmeissä. Sinisen vastaväri on oranssi ja sen lähivärejä ovat vihreä ja violetti.
Sininen väri yhdistetään usein taivaaseen tai mereen, mikä sisustuksessa saattaa toimia tilaa avartavana ja ”viilentävänä” värinä. Sininen väri koetaan usein myös rauhoittavaksi ja rentouttavaksi väriksi, ja sopii siksi hyvin esimerkiksi maakuuhuoneisiin. Toisaalta ripaus sinistä esimerkiksi työhuoneessa voi auttaa keskittymään. Liika sinisyys saattaa kuitenkin masentaa ja väsyttää.
Fengshuin mukaan sininen väri kuvastaa vesielementtiä, joka taas kuvastaa herkkyyttä, tunteellisuutta ja taiteellisuutta. Vesielementtiin liitetään myös mukautuvuus, riippuvuudet ja masennus. Liiallista vesielementin olemassa oloa voi häivyttää puuelementillä, eli puisilla materiaaleilla, kasveilla ja vihreällä värillä. Fengshuin mukaan sinistä ei tulisi yhdistää punaiseen, koska punainen kuvastaa tulielementtiä ja ovat näin ristiriidassa keskenään.
Pantonen klassisen sinisen valinta vuoden väriksi ennustaa sinisen suosiota sisustuksessa. Myös Tikkurilan Colour now -värikokoelmasta löytyy yksi sinisen sävy (Lemmikki H353) sekä sinisen lähivärejä. Sisustuslehdissä ja blogeissa on nähty jonkin verran sinistä esimerkiksi tekstiileissä ja verhoiluissa, mutta pintamateriaalina vielä aika vähän. Siniseen yhdistetään helposti myös merellinen sisustustyyli, mutta sinisellä voi rohkeasti sisustaa ilman, että koti muistuttaa veneen tai kesämökin sisustusta.
Vinkki: Huoneen voi saada näyttämään korkeammalta, jos valkoiseen kattomaaliin sekoittaa aavistuksen sinistä.
Mitä mieltä olette sinisestä väristä sisustuksessa?



Hyvää sunnuntaita!
Artikkelikuva/featured image: DesignSeeds/melissannross
Hyvä ja kiinnostava teema vuoden 2020 postauksiin! Uskon todella värien voimaan ja senhän huomaa jo käytännössä. Eri vuosina ja ajanjaksoina huomaan myös pitäväni eri väreistä enemmän, riippuen ehkä omasta mielenlaadusta. Tällä hetkellä juuri nuo murretut, tummat sinisävyt miellyttävät kultaa ja sitä ”kiellettyä” punaista vasten 🙂 Fengshui ja saamelaisten kankaat eivät taida sopia yhteen, mutta omaan silmääni ne ovat ihania ja värit täydentävät toisiaan vastakohtina. Jännästi olen alkanut pitää myös pastellisävyistä, kuten vaaleanpunaisesta. Mutta sepäs on jo eri väri kuin sininen 😀 Tummassa sinisessä on jotain mystistä, se on kuin avaruus. Alitajunnan puheen kuulee selkeämmin sinisen äärellä. Hyvä valinta siis öiseen makuuhuoneeseen.
TykkääTykkää
Kiitos Esmeralda! Uskon myös värien voimaan ja on ilahduttavaa huomata, että värejä käytetään sisustuksessa yhä enemmän. Tykkään myös erityisesti tumman sinisestä, johon sopii yhteen hyvin eri metallin sävyt. Fengshui ei tosiaan suosittele sinisen ja punaisen yhdistelmää, mutta mielestäni se riippuu kontekstista ja erityisesti vaaleammat punaisen sävyt sopivat mielestäni hyvin yhteen sinisen kanssa. 🙂 Paras yhdistelmä on se, mikä tuntuu itsestä hyvältä.
TykkääTykkää