Ekologinen sisustaminen – kestävämmät vaihtoehdot sisustuksessa

Kirjoitin tammikuussa postauksen ekologisesta sisustamisesta, minkä voit lukea täältä. Tässä postauksessa tarkastelen kuitenkin lähemmin ekologisia materiaaleja ja kestävämpiä vaihtoehtoja sisustuksessa.

Kuten aiemmassa postauksessa totesin, ekologisinta on tietenkin olla ostamatta mitään uutta. Jos jotain uutta kuitenkin pitää ostaa, ekologisinta olisi ostaa se käytettynä tai hankkia kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita.

Pintamateriaalit

Ekologinen sisustaja suosii pintamateriaaleissa mahdollisimman luonnonmukaisia materiaaleja, kuten puuta ja kiveä. Toki luonnonmukaistenkin materiaalien valmistuksessa kuluu paljon energiaa ja materiaalit on saatettu käsitellä epäekologisesti. Myöskään pakkausmateriaaleissa olevat erilaiset ympäristömerkit ja -sertifikaatit eivät välttämättä takaa tuotteen ekologisuutta, sillä osa merkeistä ja sertifikaateista on ostettavissa. Pintamateriaaleissakin ekologisinta olisi suosia kierrätysmateriaaleja, sekä selvittää materiaalin alkuperä ja valmistusmenetelmät mahdollisuuksien mukaan.

Valaistus

Asuntojen valaistukseen kuluu paljon energiaa, erityisesti tähän aikaan vuodesta, kun luonnonvaloa on niukasti. Onneksi vanhat energiaa kuluttavat halogeenilamput ja muut voi vaihtaa pitkäikäisempiin ja vähemmän energiaa kuluttaviin led-lamppuihin. Liiketunnistimien ja ajastimien avulla voi myös välttää lamppujen turhaa päälläoloa.

Huonekalut

Huonekaluissa kannattaa panostaa pitkäikäisyyteen. Ekologisinta olisi tietenkin hankkia käytettyjä huonekaluja tai lainata niitä, mutta jos uusia pitää tai haluaa ostaa, olisi hyvä miettiä hankittavan huonekalun käyttöikää. Esimerkiksi laadukas puupöytä voi olla ikuinen.

Huonekaluja kannattaa myös tarpeen mukaan entisöidä ja verhoilla. Itsellä on tällä hetkellä projektina vanhan tv-tason maalaaminen. Taso oli jo aikeissa päätyä kierrätykseen, mutta päätin antaa sille vielä lisäaikaa taloudessamme maalamalla sen sisustukseen sopivammaksi. Meillä on myös yksi huonekalu lainassa ja lisäksi vanha nojatuoli odottaa uutta verhoilua.

Kukat ja kasvit

Vaikka leikkokukat ovat kauniita, ja niillä saa helposti piristettyä sekä up-gradedattua kodin tunnelmaa, eivät ne kuitenkaan ole kaikkein ekologisin vaihtoehto. Energiaa kuluu leikkokukkien tuotantoon ja kuljetukseen. Ekologisempi vaihtoehto sisustuksen loppusilaukseen olisikin itsepoimitut oksat ja heinät, jotka sattuvat muutenkin olemaan sisustuksessa trendikkäitä juuri nyt.

Oletteko pohtineet kestäviä ratkaisuja omissa kodeissanne?

Hyvää sunnuntaita!

3 thoughts on “Ekologinen sisustaminen – kestävämmät vaihtoehdot sisustuksessa

  1. Tuo kukkajuttu olikin asia, jota en ole tullut miettineeksi! Suosin kyllä aina suomalaisia (leikko)kukkia, mutta täällä niiden kasvattamiseen kuluu etenkin talviaikaan suuri määrä energiaa. Kuivakukkafarmilta olen myös joskus ostanut paljon kukkia kotiin. Osa on yhä tallessa ja kuivanakin freesin näköisiä.
    Hienoa, että tuot ekonäkökulmaa esiin sisustamisessa 🙂

    Tykkää

  2. Kiitos Esmeralda! Kukkien ekologisuutta ei useinkaan tule ajatelleeksi. Itsekin kyllä ostan leikkokukkia silloin tällöin, koska ne piristävät. Pitäisi kuitenkin käydä useammin luonnossa poimimassa erilaisia kasveja. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.