Modernia arkkitehtuuria Turussa

Alvar Alto -viikkoa vietetään parhaillaan, ja sen kunniaksi Turussa järjestetään erilaisia tapahtumia ja kierroksia. Koska arkkitehtuuri kiinnostaa, osallistuin eilen opastetulle kävelykierrokselle, jossa tutustuttiin Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin suunnittelemiin moderneihin rakennuksiin Turun keskustassa 20-30 luvulla. Aiemmin keväällä osallistuin Paimion parantolan opastetulle kierrokselle, josta voit lukea lisää täältä.

Turkulaisena kierroksen rakennukset olivat ulkoapäin tuttuja, mutta opin kierroksella kaikkea uutta ja mielenkiintoista rakennusten historiasta. Aallon suunnittelemassa Turun Sanomien talossa pääsimme käymään myös rappukäytävässä, joka oli vaikuttava, ja värejä oli käytetty rohkeasti Aallolle tyypilliseen tapaan.

Turun Sanomien rakennus, jonka kellarissa sanomalehdet aikoinaan painettiin
Turun Sanomien talon rappukäytävä

Sammon talo kävelykadulla on tuttu rakennus, mutta en tiennyt sen olevat Bryggmanin suunnittelema. Kyseinen rakennus oli kierroksella esitellyistä uusin, mikä valmistui vasta 30-luvun lopulla. Julkisivu on rakennettu Kupittaan saven laatoista.

Sammon talo, jota on myöhemmin korotettu kerroksella

Niin ikään Bryggmanin suunnittelema Atrium on mielestäni yksi Turun kauneimpia rakennuksia. Rakennuksessa on aikoinaan ollut myös kylpylä. Atriumin vieressä on myös Bryggmanin suunnittelema Hospits Betel, joka on aina toiminut majapaikkana.

Atrium, jossa on vielä käytetty kaarevia muotoja
Hospits Betel, joka on Atriumia modernimpi
Hospits Betel ja Atrium. Samaan kompleksiin kuuluu myös Betel-kirkon kellotorni, joka näkyy puiden takana

Alvar Aallon suunnittelemalla Maalaistentalolla on mielenkiintoinen historia. Talo on historiansa aikana kokenut kovia, eikä sisäosista ole juuri mitään alkupäräistä enää jäljellä. Talossa on myös kaunis atriumpiha, joka on sittemmin katettu.

Maalaistentalo, jossa Aallot asuivat itsekin vähän aikaa
Maalaistentalon pääsisäänkäynnin katossa on maalaus

Kierros päättyi itselle tuntemattomampaan kohteeseen Läntisellä pitkälläkadulla, Aallon suunnittelemaan Standardivuokrataloon. Rakennus oli alun perin rakennettu kohtuuhintaisiksi vuokra-asunnoiksi. Kohtuuhintaisia asunnoista teki uudenlainen rakennustapa, jossa käytettiin elementtityyppistä rakennustapaa.

Standardivuokratalo on Suomen ensimmäinen funktionalistinen asuinrakennus ja samalla elementtirakentamisen pioneeri

Lisää Alvar Aalto -viikon ohjelmasta voit lukea täältä.

Mukavaa lauantaita!

2 thoughts on “Modernia arkkitehtuuria Turussa

 1. Harmittaa, että tämä kierros meni minulta kuitenkin ohi, vaikka bongasin sen mielestäni jo hyvissä ajoin! Onneksi teit tällaisen briiffin ja jälleen hienokuvaisen esittelyn blogiisi 🙂 Ja näitä arkkitehtuurikierroksia sentään järjestetään nykyään onneksi aika usein.
  Minäkin pidän todella paljon Atriumista. Ystäväni ovat asuneet kahdessa kyseisen rakennuksen asunnossa. Toinen oli edelleen sisältä kuin suoraan rakennusaikakaudelta. Turun Sanomissa taas oli juuri esittely Standardivuokratalon nuorenparin asunnosta, jonka he ovat sisustaneet Aallolla 🙂

  Tykkää

  1. Muistaakseni kierros järjestetään vielä englanniksi ja ruotsiksi tällä viikolla. Katsoin, että muitakin arkkitehtuurikierroksia on tulossa lähiaikoina. Tosi kiva, että tällaisia järjestetään 😊
   Atriumissa olisi tosi hienoa asua, mutta sieltä ei pahemmin ole ollut asuntoja myynnissä.
   Näin kanssa jutun Standardivuokratalosta Turun Sanomissa. Tosi kiva, kun ihmiset sisustaa rakennuksen historian mukaan. Kierroksella kerrottiin myös, että Aallot suunnittelivat kalusteet yhteen Standardivuokratalon asuntoon ikään kuin malliasunnoksi. Tänä päivänä sitä kutsutaan stailaukseksi. Aallot olivat siis aikaansa paljon edellä 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.