Kolmen makuuhuoneen muutostyö – vinkkejä tapetointiin ja maalaamiseen

Kaupallinen yhteistyö: Turun Tapetti ja Matto

Suunnittelin yhdessä äitini kanssa muutostyön, joka toteutettiin 80-luvun rivitaloasunnon kolmeen makuuhuoneeseen. Äidilläni oli päävastuu suunnittelussa ja muutostyön toteutuksessa, ja alustavana suunnitelmana oli vaihtaa vanhat tapetit uusiin, maalata ikkunaseinät ja hioa sekä lakata vanha parkettilattia. Eli tehdä vain pientä pintaremonttia makuuhuoneisiin.

Muutostyö alkoi mittojen ottamisella ja pohjapiirustusten piirtämisellä sekä värisävyjen valinnalla. Lopulta kuitenkin totesimme, että myös vanhat lattialistat tulisi vaihtaa uusiin ja isoimman makuuhuoneen katto maalata. Eli ihan pienellä pintaremontilla ei selvittäisikään. Tarvittavat materiaalit ja tarvikkeet hankittiin Turun Tapetti ja Matto -liikkeestä Orikedolta.

Boråsin Swing mallistoa
Maalisävyn valintaa

Tapeteilla arvokkuutta ja tunnelmaa

Tapettien historia juontaa aina 1500-luvulle, jolloin tapetit valmistettiin pellavasta tai nahasta ja olivat käsin maalattuja. Hintansa vuoksi niitä oli vain varakkaimmissa talouksissa. Ennen tapettiliistereitä tai -liimoja, tapettivuodat ommeltiin yhteen ja naulattiin seinään. Vasta 1900 luvulta alkaen tapetit yleistyivät kotitalouksissa, koska niitä voitiin alkaa tuottaa massatuotantona.

Tapetoimalla saa luotua seinille arvokkuutta ja tunnelmaa sekä kodikkuutta. Tapetilla saa myös tehtyä tehosteseinän tapetoimalla vain yhden seinän. Erilaisia tapetteja on markkinoilla valtavasti, ja niiden kiinnittäminen on tullut helpommaksi. Nykyaikaiset tapetit ovat pääsääntöisesti paperi-, vinyyli- tai kuituvahvisteisia non-woven tapetteja.

Molemmat tapetit valittiin Boråsin mallistosta. Isoimpaan makuuhuoneeseen (makuuhuone 1) valittiin Swing 6801 mallistosta Billie ja kahteen pienempään huoneeseen (makuuhuoneet 2 ja 3) Linen peach 4432. Makuuhuoneen 1 tapetti valittiin sopimaan huoneessa olevan sängynpäädyn perusteella, koska vanha sängynpääty haluttiin ehdottomasti säästää, jolloin seinien tulisi sopia sen kanssa yhteen. Pienempiin huoneisiin (2 ja 3) haluttiin vaalea tapetti huoneiden pienuuden takia.

Molemmat makuuhuoneisiin valitut tapetit olivat non-woven tapetteja, mikä tarkoittaa, että tapetteja ei tarvitse venyttää, eivätkä ne kutistu, mikä tekee tapetoinnista helpompaa kuin perinteisillä paperitapeteilla. Tapetit kiinnitettiin tapettiliimalla.

Makuuhuoneet ennen (vasemmalla makuuhuone 3, oikealla alhaalla 2 ja oikealla ylhäällä 1

Vinkkejä tapetointiin

Hyvä pohjatyö on olennaista ennen uusien tapettien laittamista. Ensin poistetaan tietenkin listat sekä valokatkaisimien ja pistorasioiden suojukset, ja mikäli seinässä on vanha tapetti, tulee se poistaa kauttaaltaan, jottei seinästä tule epätasainen. Vanhan tapetin saa kätevästi poistettua tapetinpoistoaineella.

Vanhojen tapettien poiston jälkeen seinä tulee tasoittaa, eli hioa ja peittää mahdolliset kuopat ja reiät. Tämän jälkeen seinä tulee vielä pohjamaalata, jotta seinän väri olisi mahdollisimman tasainen ennen uuden tapetin laittoa. Vaikka tapetti olisi paksu ja tumma, saattaa seinän epätasainen väri silti paistaa ikävästi läpi, jos huolellista pohjamaalausta ei ole tehty. Aika monta työvaihetta tulee siis tehdä, ennen kuin pääsee itse tapetointiin. Huolellinen valmistelu takaa kuitenkin siistimmän lopputuloksen.

Tapettien menekki lasketaan huonekorkeuden ja tapetoitavien seinämetrien mukaan. Tapettilaskureita löytyy netistä ja apua voi pyytää liikkeistä. Tapettia kannattaa mieluimmin ostaa hieman liikaa kuin liian vähän, sillä jos tapetti loppuu kesken, puuttuva rulla saattaa olla eri huonolla tuurilla olla eri erästä, jolloin sävyssä voi olla pieni ero.

Kuvioitu tapetti vaatii kohdistamisen vuotien välille, mikä vaikuttaa myös tarvittavien rullien määrään. Kohdistuksia on erilaisia, esim. tasakohdistus ja vuorokohdistus kuviosta riippuen. Tapettimalleissa kohdistus on kuitenkin ilmoitettu, ja se miten kohdistus vaikuttaa tarvittavan tapetin määrään. Ohjeita ja vinkkejä tapetointiin voi lukea lisää Turun Tapetti ja Maton sivuilta.

Vanhat tapetit poistettu
Uusi tapetti paikoillaan

Vinkkejä maalaamiseen

Ennen tapetointia maalattiin makuuhuoneen 1 katto ensin Tixomatt sisäkattopohjamaalilla ja toinen kerros Tikkurilan Sirolla, värinä sävyttämätön valkoinen. Tapetoinnin jälkeen maalattiin vielä ikkunaseinät ja makuuhuoneen 1 vaatekaappien ovet. Taloyhtiöön on tulossa myöhemmin tänä vuonna ikkunaremontti, jossa ikkunat vaihdetaan ja karmit vaihdetaan valkoisiksi, mikä otettiin huomioon maalivalinnassa. Maalisävy tulee aina valita sillä pinnalla, johon maali tulee, koska valon määrä vaihtelee paljon eri suunnissa. Ikkunaseinissä ja vaatekaappien ovissa päädyttiin Teknokseen sävyyn T1746, sillä se sopi erinomaisesti yhteen valittujen tapettien kanssa. Seinille valittiin kiiltoaste himmeä ja kaappien oviin puolihimmeä. Kaappien ovet maalattiin ensin tartuntapohjamaalilla ja Helmi-kalustemaalilla.

Kuten tapetoinnissa, myös maalauksessa huolellinen pohjatyö on olennaista. Pinnat tasoitetaan, koska epätasaisuus saa aikaan varjoja, jolloin myös maali näyttää epätasaiselta. Pohjamaalauksella tasoitetaan mahdolliset sävyerot ennen varsinaista maalia. Varsinaista maalia tulee yleensä laittaa ainakin kaksi kerrosta oikean sävyn saamiseksi. Eri maalaustekniikoilla voi halutessaan luoda kuvioita ja varjostuksia pintaan.

Sisustus viimeisteltiin uusilla tapettien ja maalisävyn kanssa sopivilla verhoilla. Muutoin huoneissa haluttiin säästää pääosin vanha kalustus karsien kuitenkin joitain ylimääräisiä kalusteita pois.

Makuuhuone 1
Makuuhuone 1
Makuuhuone 1
Makuuhuone 2
Makuuhuone 2
Makuuhuone 2
Makuuhuone 3

Mitä mieltä olette lopputuloksesta?

2 thoughts on “Kolmen makuuhuoneen muutostyö – vinkkejä tapetointiin ja maalaamiseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.