Makuuhuoneen sisustus – vinkkejä parempaan uneen

Alkuun pahoittelut blogihiljaisuudesta. Loppukevät ja alkukesä ovat olleet kovin kiireisiä.

Mutta itse aiheeseen. Kuulun siihen porukkaan, joka nukkuu kesällä huonommin kuin talvella johtuen runsaasta valon määrästä. Valo toki piristää, mutta iltaisin voi olla vaikea saada unta ja aamulla tulee usein herättyä auringon noustessa aivan liian aikaisin. Keräsin tähän postaukseen muutamia vinkkejä, joilla voi parantaa makuuhuoneen viihtyvyyttä ja sitä kautta unen laatua.

Sänky

Hyvä sänky on tietenkin hyvän unen lähtökohta. En ota kantaa siihen minkälainen sänky tai patja on paras, koska asia on yksilöllinen. Pääasia on, ettei kroppa ole jumissa ja kipeä herätessä johtuen huonosta tai vanhasta patjasta. Itse olin pitkitellyt uuden sängyn hankintaa aivan liian kauan, kärsien selkäkivuista, mutta viimein viime syksynä sain hankittua uuden sängyn, ja selkäkivut ovat loppuneet. Nyt olisi myös aika taas vaihtaa tyyny ja peitto uusin. Puhtaat ja hengittävät lakanat edesauttavat niin ikään laadukasta unta.

Valo

Valo vaikuttaa ulkoisista tekijöistä eniten uni-valverytmiin (Käypähoito 2015). Siksi ei ole yhdentekevää minkälainen valaistus makuuhuoneessa on. Tein muutama vuosi sitten vuorotyötä, jolloin pimennysverhot olivat välttämättömät, jotta pystyin nukkumaan päivällä. Nyt olin ollut muutaman vuoden ilman pimennysverhoja, mutta hankin sellaiset uudestaan kesää varten, jotten heräisi joka aamu turhan aikaisin, sillä aamuaurinko paistaa suoraan makuuhuoneeseemme, eikä sälekaihtimet kovin paljoa valoa suodata. Pimennysverhot ovat parantaneet untani todella paljon. Sopivat verhot kotimme korkeisiin seiniin löytyivät IKEA:sta, joka on alkanut valmistaa myös kolmemetrisiä pimennysverhoja. Valoon on kuitenkin mukava herätä, ja sitä varten minulla on sarastusvaloherätyskello, joka simuloi auringon valoa.

Värit

Makuuhuoneessa kannattaa suosia rauhoittavia värejä, kuten sinistä ja harmaata. Oma makuuhuoneemme oli aikaisemmin kovin valkoinen ja kliininen, mutta olen vähitellen koittanut lisätä sinne myös rauhoittavia värejä. Uusimpana lisäyksenä on miesystäväni vanha sininen itämainen matto, joka löysi uuden paikan makuuhuoneesta.

Ilma

Raikas ja viileä ilma parantavat unen laatua. Olen onnekas, että vuokra-asunnossamme on ilmastointi, sillä näin kesähelteillä vanhassa kerrostaloasunnossa nukkuminen ilman ilmastointia on melko tukalaa. Jatkuvasti lämpenevät kesät ovatkin lisänneet ilmastoinnin suosiota kodeissa. Myös erilaiset ilmanpuhdistajat ovat suosittuja, mutta niistä minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Mielellään kuulen mielipiteitänne, jos olette sellaisia kokeilleet.

Fengshui

Olen muutaman kerran aikaisemminkin kirjoittanut fengshuista sisustuksessa, ja nyt ajattelin nostaa esille muutamat olennaisemmat seikat makuuhuoneen sisustuksessa fengshui huomioiden.

Fengshuissa olennaista on siisteys ja turhan tavaran karsiminen. Pidä siis makuuhuoneesi siistinä, äläkä varastoi sinne ylimääräistä tavaraa, etenkään sängyn alle. Makuuhuonetta ei tulisi myöskään käyttää työhuoneena, sillä fengshuin mukaan nukkuminen häiriintyy, jos työt ovat samassa huoneessa. Työpöytä kannattaa ainakin yrittää piilottaa esim. sermin taakse, tai tyhjentää papereista ym., jottet näe töitäsi ennen nukkumaan menoa, mikäli työpisteen on oltava makuuhuoneessa.

Fengshuin mukaan isoja peilejä makuuhuoneessa tulisi välttää, ainakin sellaisia, jotka sijaitsevat sänkyä vastapäätä. Omassa makuuhuoneessani on iso peililiukuovi, mutta se on sängyn vieressä, enkä ole kokenut sitä häiritseväksi. Myöskään sängyn ei tulisi mielellään olla suoraan ovea vastapäätä. Tämäkään ei toteudu omassa makuuhuoneessani, jossa on kahdet tuplaovet, jolloin muuta vaihtoehtoa ei ole. Sänkyä ei tulisi myöskään sijoittaa ikkunan alle.

Fengshuin mukaan yöpöytien tulisi olla matalammalla kuin patja, jottei yöpöydän terävä kulma osoita päätä kohti. Myöskään sängyn yläpuolella ei saisi roikkua valaisimia, jottei valaisin voisi pudota päällesi nukkuessasi. Raskaat kattopalkit sängyn yläpuolella ovat myös huono juttu sekä hyllyt sängyn päädyssä.

Mitä mieltä olet makuuhuoneen fengshuista ja mikä auttaa parantamaan sinun nukkumistasi?

4 thoughts on “Makuuhuoneen sisustus – vinkkejä parempaan uneen

  1. Apua, meillä varmaan kaikki elementit makkarissa rikkovat fengshuita 🙂 Mitä sitten tapahtuu, uni häiriintyy? Ainakin näen usein painajaisia… ”Tilaihmepuutalossa” kun eletään, makkarin kaksi seinää ovat pelkkää peililiukuovea. Silti mielestäni tässä makkarissa nukkuu muuten todella hyvin, johtuneeko sitten hirsitalosta ja siitä koko kodin ”neliöfengshuista” (ovet joka huoneeseen), josta puhuimme aiemmin. Teillä on kyllä tosi harmonisen näköinen makkari ja hienot sinne johtavat peiliovet.

    Olette myös onnekkaita, kun löysitte heti hyvät patjat. Meillä on nyt kolmannet jo menossa kahdeksan vuoden aikana, ja nämä nykyiset ovat ihan ok:t. Täydellisiä emme ole löytäneet. Ehkä pitää palata patjojen alkujuurille, mikä älyvaahtojen aikakaudella on haaste. Harkitsemme ostavamme Porin Villan ja Peitteen futonin sitten joskus, kun on rahaa.

    Onko ilmanpuhdistaja eri asia kuin ilmankostuttaja? Silloin kun asuimme umpiokerrostalossa, joka oli myös kuin sauna kesäisin, ostimme oikeasti tilannetta helpottavan ilmankostuttajan. Minä siis halusin sen myös siksi, että se näyttää ”Nintendo-sieneltä” eli se on kärpässienen mallinen Duuxin ilmankostuttaja 🙂 Suosittelen, myös huonekasvit pitävät siitä! Täällä hirsitalossa ei ole ollut tarvetta, joten kellarissa sieni tulee aina vastaan, heh.

    Tykkää

    1. En osaa sanoa, mitä tapahtuu, jos fengshui ei ole kohdallaan. Uni voi häiriintyä joillain ihmisillä. Itseäni häiritsee esim. terävät kulmat sängyn vieressä ja roikkuvat esineet sängyn yläpuolella, mutta ovet tai peilit eivät. Myöskään ikkunan alla nukkuminen ei ole häirinnyt minua. 🙂
      Toivottavasti löydätte täydelliset patjat, se ei tosiaan ole mikään helppo juttu.
      Ilmankostutin ja -puhdistin ovat ymmärtääkseni eri asia. Ainakin Dysonilla on eri laitteet kostuttamiselle ja puhdistamiselle. Tuo Duux näyttää tosiaan hauskalta 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.