Tyylikkäät kaiuttimet osana olohuoneen sisustusta

Kaupallinen yhteistyö: HifiStudio

Sopivatko kaiuttimet olohuoneen sisustukseen? Tämä on varmasti asia, jota moni uusista kaiuttimista haaveileva tai samassa taloudessa elävä pohtii. Itsekin pohdin kaiuttimien esteettisyyttä ja sopivuutta sisustukseen vähän aikaa sitten, kun avopuolisoni kertoi ostavansa uudet kaiuttimet. Ja vielä melko suuret sellaiset.

Kun hain tietoa kaiuttimista ja sisustuksesta, keskeisenä teemana tuntui olevan nimenomaan se, miten kaiuttimet saa parhaiten piilotettua, ja miten ne herättäisivät mahdollisimman vähän huomiota. Miksi näin, varsinkin kun kaiuttimien sijoittelussa täytyy kuitenkin ottaa huomioon myös se, että ne soivat tilassa mahdollisimman hyvin? Itse päätin lähestyä asiaa vastakkaisesta näkökulmasta, eli miten kaiuttimet pääsisivät parhaiten oikeuksiinsa.

Kaiuttimien muotoiluissa on toki eroja (ja joidenkin kohdalla piilottaminen saattaa ollakin ihan perusteltua). Kauneus on kuitenkin katsoja silmässä, eikä kaikkia kaiuttimen ulkonäkö edes kiinnosta. Itseäni kuitenkin kiinnosti, ja halusin perehtyä asiaan vähän enemmän.

Kaiuttimissa olennaista on tietenkin niiden sointi, mutta myös kaiuttimien ulkonäköön kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Siksi painotankin tässä postauksessa nimenomaan kaiuttiminen sovittamista sisustukseen (tai toisinpäin), soinnin ja teknisten ominaisuuksien sijaan.

Kaiuttimet ja sisustus

Kaiuttimen väri, muoto ja koko tulivat itselläni ensimmäisinä kysymyksinä mieleen, kun mietin uusien kaiuttimien sopimista sisustukseen. Sisustuksen kannalta erityisesti kaiuttimien koko on olennaista, eli ovatko kyseessä hylly- vai lattiakaiuttimet. Lisäksi kaiuttimien väri vaikuttaa paljon siihen, miten hyvin ne erottuvat sisustuksesta, tai erottuvatko ne ollenkaan.

Tarvittaessa tilan värimaailmaa voi muokata kaiuttimien mukaan. Esimerkiksi isot ja tummat kaiuttimet erottuvat enemmän, jos tila ja seinät ovat muuten vaaleita. Tummalla taustaseinällä saakin sulautettua tummat ja isot kaiuttimet tilaan paremmin, jos kaiuttimet tuntuvat vievän liikaa huomiota kokonaisuudesta.

Puu materiaalina on tällä hetkellä iso trendi sisustuksessa, ja olin innoissani siitä, että uudet kaiuttimet olisivat puunväriset. Kaiuttimia ei tietenkään ole tarkoitettu vaihdettaviksi trendien mukaan, mutta luonnollisen väriset kaiuttimet ovat klassiset ja kestävät aikaa.

Harbeth – maailman rakastetuimmat kaiuttimet?

Kaiuttimien merkki oli myös mielenkiintoinen uusi tuttavuus: englantilainen Harbeth. Harbethin juuret ovat BBC:n studiokaiuttimissa, joita jatkokehiteltiin vuosien ajan ja lopulta kaiuttimet kaupallistettiin kuluttaja-asiakkaiden saataville. Harbethin salaisuutena on erityinen Radial2-bassokeskiäänielementti, jonka tuotekehitys on jatkunut jo vuosikymmenien ajan. Elementti on valmistettu tietynlaisesti muoviseoksesta, jolloin saavutetaan herkullinen keskialue sekä ilmava ja tarkka ääni. Nykyinen toimitusjohtaja ja kaiutinsuunnittelija Alan Shaw on ollut lähes yhtiön perustamisesta lähtien mukana toiminnassa ja jatkaa edelleen tuotekehitystyötä maailman luonnollisimman äänen etsinnässä.

Harbethin kaiuttimien perusajatuksena on alusta lähtien ollut, että puheen tuli kuulostaa niissä mahdollisimman luonnolliselta. Kaikki muut äänten osa-alueet asettuisivat sen jälkeen omille paikoilleen. Sen lisäksi, että Harbethin kaiuttimissa on erinomainen sointi, niiden ulkonäkö on mielenkiintoinen, mutta elegantti. Ehkä jopa hieman retro.

Harbethin kaiuttimia on valmistettu vuodesta 1977 ja Suomessa niitä myy HifiStudio. Harbethit valmistetaan käsityönä ja tällä hetkellä kaiuttimia on saatavilla kuudessa eri värissä: Black Ash, Cherry, Eucalyptys, Maple, Rosewood ja Tiger Ebony. Lisäksi kaiuttimista on lanseerattu erityinen 40-vuotisjuhlamallisto, joka sisältää mm. oliivipuuviimeistelyn ja kaiuttimissa on käytetty paranneltuja komponentteja. Kaiuttimet valmistetaan ympäristöystävällisesti, kestävän kehityksen periaatteiden mukaan, ja ne on tarkoitettu kestämään vuosikymmenten ajan.

Kuva/picture: Harbeth

Miten uudet kaiuttimet sopivat olohuoneeseen?

Aluksi uudet kaiuttimet tuntuivat isoilta ja hallitsevilta verrattuna vanhoihin, paljon pienempiin kaiuttimiin. Silmä tottui niihin kuitenkin nopeasti ja kirsikkapuun väri sopii olohuoneen samansävyisen parketin kanssa erinomaisesti yhteen. Harbethit on tarkoitettu asetettavaksi avonaisille (open frame) jalustoille, jotka puolestaan keventävät kaiuttimien yleisvaikutelmaa.

Kaiuttimia ei siis tarvinnut piilottaa tai häivyttää sisustuksesta, vaan niistä tuli luonnollinen osa olohuoneen sisustusta. Lisäksi olohuone sai ripauksen kaipaamaani retrotunnelmaa. Loistavan äänentoiston lisäksi.

Lisää Harbeth-kaiuttimista voit lukea täältä.

Hyvää vappua!

4 thoughts on “Tyylikkäät kaiuttimet osana olohuoneen sisustusta

 1. Hyvä postaus!
  Todellakin, miksi piilottaa kaiuttimia, jos ne ovat iso osa arkea ja arvomaailmaa. Meillä on puunväriset (tammea – koska lattia, nojatuolien runko ja stereoräkki ovat myös tammea) jätti-isot ja hyvältä näyttää. Sovitettu sisustukseen ja sisustettu lisää niin että varmasti sopii 😉 Ja tärkeintä kuitenkin on soundi, kun kuuntelemme musiikkia niin paljon!
  Hauska juttu, mutta meillä myös kaiuttimien välissä tv valkoisen tason päällä ja siinä laavalamppu toisella ja maljakko toisella puolella 😉
  Mukavaa vappua!

  Tykkää

  1. Kiitos! 🙂
   Hienoa kuulla, että teilläkin on kaiuttimet otettu osaksi sisustusta, ja äänihän niissä se tärkein on.
   Laavalampuista en ollut aiemmin kovin innostunut, mutta ostin sen avopuolisolleni lahjaksi yksi joulu, koska tiesin, että hän tykkäisi sellaisesta. Hyvä, että ostin, koska nykyään tykkään siitä tosi paljon 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.