Työhuoneen sisustus

Oma työhuone on ollut haaveenani pitkään, koska teen paljon töitä kotona. Nykyisessä asunnossani se ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta ehkä jonain päivänä löydän asunnon, jossa olisi työhuoneeksi sopiva huone. Tällä hetkellä keittiö ja olohuone toimivat työntiloina.

Makuuhuoneessa olisi kyllä tilaa työpöydälle, mutta tässä tulee vastaan fengshui. Fengshuin mukaan makuuhuoneessa ei pitäisi työskennellä, ja tästä olen samaa mieltä. Ymmärrän toki, että monissa esimerkiksi pienemmissä asunnoissa ei välttämättä työpöydälle ole muualla tilaa kuin makuuhuoneessa. Tässä tilanteessa työpöytä olisi kuitenkin hyvä pyrkiä piilottaa vaikka sermillä, jotta nukkumaan mennessä kaikki ne keskeneräiset työasiat ja tietokone eivät olisi näkyvillä ja häiritsisi unta.

Valaistus ja värit ovat keskeistä työhuoneen sisustuksessa. Valaistuksen on oltava riittävää, riippuen hieman toki mitä tekee työkseen. Myös valaistuksen suunnalla on merkitystä. Jos työskentelee tietokoneella, tietokonetta ei tulisi sijoittaa ikkunan eteen, koska ikkunasta tuleva luonnonvalo voi häikäistä. Luonnonvalon ei myöskään pitäisi tulla suoraa takaa, vaan sivusuunnasta.

Oikeaoppinen työpöydän sijoittaminen on keskeistä myös fengshuissa. Fengshuin mukaan työpöytä tulisi sijoittaa niin, että pöytä on edessä ovelle päin ja tuoli takana nurkassa ja huoneen takaseinällä, niin että katseesi on aina ovelle päin. Selkä ei siis tulisi koskaan olla ovelle päin, koska silloin et näe, jos joku tulee tilaan. Tämä pätee myös työpaikoilla ja avokonttoreissa. Itse ainakin tykkään, että selkä on nurkkaan ja kasvot avoimeen tilaan päin, jotta näen mitä tilassa tapahtuu, eikä kukaan pääse hiipimään selän taakse huomaamatta. Jos samassa huoneessa työskentelee kaksi, pöytiä ei tulisi sijoittaa vastakkain.

Tässä oikeaoppinen työpöydän ja -tuolin sijoittelu.
Kuva/Picture: Pinterest/One Kindesign

Väreistä sininen on rauhoittava, joten sitä tulisi ainakin suurina määrinä välttää työhuoneessa. Punainen sen sijaan on piristävä väri, mutta liiallisina määrinä se voi vaikeuttaa keskittymistä. Siksi jälleen kerran värien tasapaino ja harmonia ovat tärkeitä. Esimerkiksi sinisen ja punaisen yhdistelmät voivat olla hyviä ratkaisuja. Tärkeintä on kuitenkin valita värejä, joista itse pitää, jotta viihtyy tilassa.

Minkälainen on teidän unelmien työhuone?

Lisää inspiraatiota työhuoneen sisustamiseen löydät Pinterest-sivuiltani.

2 thoughts on “Työhuoneen sisustus

 1. Työhuone olisi kyllä todellinen unelmien täyttymys! Se helpottaisi kovasti ihan parisuhdearkeakin, kun talossa asuu kaksi työhuonetta tarvitsevaa. Epätoivoisesti he etsivät lähes päivittäin tilaa projekteilleen, joiden toteuttamisesta ei olisi häiriötä toisen juuri sen hetkisille ambitioille 🙂 (Molemmat myös soittavat pianoa mukavana lisänä).
  Toisaalta keskeneräisyys on inspiroivaa. Käyn välillä maalamassa ”kliinisen valkoisessa”, valoltaan optimaalisessa tilassa, mutta on tunnelmallisempaa pitää kaakeliuunia epäergonomisena taulutelineenä ja taiteilla hämyisässä valossa. Aamulla sitten katuukin tätä ”tunnelmointi edellä” -päätöstä.
  Työtila pitää varmaankin feng shuin mukaisesti saada paikkaan, jossa on hyvä energia. Meillä olisi kellarissa vanha entisen taiteilija-asukkaan pieni työtila, mutta pidämme sitä itse romuvarastona. Siellä ei vain tule sellaista oloa, että pystyisi siellä tekemään mitään luovaa. Ehkä se johtuu romuista 🙂 Unelmien työtilaan en tarvitsisi muuta kuin hyvän tunteen, nettiyhteyden, hyvän valon ja tilan, ison palmun sekä punaisen, vanhan samettidivaanin. Olisihan se hienoa, jos tämä kaikki löytyisi esim. 1800-luvun lopun kattoikkunallisesta ateljeesta. Pianoa ei saa tästä talosta enää ulos, kun piti purkaa saadakseen sen sisään, joten piano jääköön työhuoneen ulkopuolelle.
  Toivottavasti löydät vielä kodin, jossa on paikka unelmiesi työhuoneelle!

  Tykkää

  1. Todellakin. Toisaalta, kun ei ole työhuonetta tulee vaihdeltua paikkaa, jossa työskentelee. Minulle se on suht helppoa, koska tarvitsen yleensä vain tietokoneen. Luovaa työtä tekevät tarvitsevat kuitenkin yleensä enemmän tilaa tarvikkeille ja välineille. Myös minun unelmien työhuoneessa olisi divaani tai daybed, jossa voisi välillä lepäillä 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.