Tarinoita modernien itämaisten mattojen takaa

Kaupallinen yhteistyö: Sukhimatot

Matoilla on pitkä historia sisustuksessa, ja niiden kirjailut, kuvioinnit sekä niissä käytetyt materiaalit ovat kertoneet kulttuurista ja elämästä maassa, jossa matto on valmistettu.

Tarkkaa paikkaa tai maata, jossa mattoja on ensimmäisenä valmistettu, ei ole pystytty osoittamaan, mutta vanhin löydetty matto, Keski-Aasiasta löytynyt Pazyryk-matto, on arviointu noin 2500 vuotta vanhaksi. Matot ja matonkudonta ovatkin kuuluneet keskeisesi Lähi-Idän ja Keski-Aasian kulttuureihin, joista matot saapuivat Euroopan vasta keskiajalla, mutta silloinkin ensin ainoastaan hoveihin ja aatelisille. Tavallisten ihmisten keskuudessa matot ovat yleistyneet Euroopassa oikeastaan vasta viime vuosisadan aikana.

Perinteiset itämaiset käsinkudotut matot ovat arvostettuja, koska ne korkealaatuisia ja uniikkeja. Myös skandinaavisessa sisustuksessa itämaiset matot ovat olleet pitkään suosittuja, koska ne tuovat väriä ja kontrastia muuten tyypillisen vaaleaan sisustukseen. Lisäksi paksut villamatot tuovat lämpöä ja kodikkuutta tilaan.

Aitoja, käsintehtyjä mattoja voi tilata omien toiveidensa mukaan Sukhilta. Sana sukhi tulee nepalin kielestä ja tarkoittaa onnellista, mikä on myös Sukhimattojen ajatus. Sukhimatot valmistetaan Intiassa reilun kaupan periaatteita noudattaen, mikä käytännössä tarkoittaa matonvalmistajien oikeudenmukaista palkkaa sekä hyviä työolosuhteita. Sukhin työntekijät ansaitsevat keskimäärin 2-3 kertaa korkeamman palkan kuin mitä paikallinen keskiansio on, mikä mahdollistaa korkeamman elintason koko perheelle ja lasten pääsyn kouluun.

Sukhilla on myynnissä muun muassa omia suosikkejani, eli itämaisia mattoja sekä pitkään sisustajien suosiossa olleita marokkolaisia Beni Ourain mattoja. Kaikki Sukhimatot ovat käsintehtyjä, ja ne valmistetaan perinteisin menetelmin, käsityötaitoa vaalien. Matot valmistetaan tilauksesta, mikä mahdollistaa mattojen valmistuksen asiakkaan väri-, koko- ja mallitoiveiden mukaan. Matoissa suositaan luonnollisia raaka-aineita, puhdasta puuvillaa sekä bambusilkkiä, joka on ekologisempi ja eettisempi vaihtoehto kuin perinteinen silkkiperhosen toukista valmistettu silkki. Lisäksi käytetyissä väreissä suositaan luonnonmukaisia värejä.

Uuden vuoden alkajaisiksi Sukhi on julkaissut uuden malliston, johon kuuluvat kaksi täysin uutta mattomallia: käsinsolmitut itämaiset matot sekä käsintuftatut itämaiset matot, jotka molemmat edustavat moderneja itämaisia mattoja, joissa yhdistyvät perinteiset itämäiset kauniit kuvioinnit ja modernit värit. Useissa malleissa matto on myös tarkoituksella kudottu näyttämään valmiiksi kuluneelta, mistä itse erityisesti tykkään.

Uutta mallistoa

Käsinsolmitut ja käsintuftatut matot ovat valmistettu villasta ja pehmeästä bambusilkistä, mutta niiden valmistustavat eroavat toisistaan. Käsinsolmitut matot tehdään muinaisella matonkudontatekniikalla, jossa yksittäiset kudotut villapalat kiinnitetään kangaspuihin ja kudotaan käsin, mikä luonnollisesti vie paljon aikaa. Käsintuftatut matot tehdään niin ikään käsin, mutta niiden valmistus on nopeampaa, koska maton valmistuksessa käytetään apuna tuftauspyssyä. Kummallakin tekniikalla saadaan valmistettua kauniita ja laadukkaita mattoja, mutta käsintuftattu matto on nopeamman tekniikkansa ansiosta luonnollisesti edullisempi.

Käsinsolmittu ja käsintuftattu matto

Yhtä suosikkia tästä uudesta mallistosta on tosi vaikea valita, mutta ennen kaikkea arvostan mattojen laatua ja eettisyyttä sekä tuotannon läpinäkyvyyttä, niin kuin missä tahansa tuotteessa. Rakastan myös tarinoita mattojen ja niiden valmistajien takana. Käykää tutustumassa mattoihin ja niiden tarinoihin lisää Sukhin sivuilla.

Kuvat: © Sukhimatot

3 thoughts on “Tarinoita modernien itämaisten mattojen takaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.