Joulun jälkeinen siivous


Tämä on aihe, josta olen halunnut jo pitkään kirjoittaa, ja nyt siihen osui sopiva tilaisuus, kun Helsingin Sanomat sattui julkaisemaan joulupäivänä jutun aiheesta; eli siivoamisesta ja tavaran karsimisesta, mikä tunnetaan myös konmarituksena. Joulun jälkeen on siis sopiva aika keventää jostain muustakin kuin pelkästään syömisestä.

Minulla on ristiriitainen suhde tavaraan. Tykkään kun saan jotain uutta, mutta kuitenkin liika tavara ja kuluttaminen ahdistaa. Toisaalta osaan kyllä kierrättää tai heittää vanhaa ja tarpeetonta tavaraa pois sitä mukaa, kun hankin uutta tilalle.

Luin Marie Kondon kuuluisan kirjan muutama vuosi sitten, mutta siinä ei ollut minulle kauheasti mitään uutta, koska olen tietämättäni konmarittanut jo kauan ennen kyseistä kirjaa. Minusta on ihanaa järjestellä tavaroita ja heittää turhaa pois. Vaikka kaapit ja laatikot voi sulkea, täysinäiset ja pursuavat säilytystilat silti ahdistavat. Minulle ei riitä, että koti on päällisin puolin siisti. Myös kaapit ja tavarat on oltava järjestyksessä.

En tiedä onko se jonkinlaista neuroottisuutta, mutta toisaalta hukkaan äärimmäisen harvoin tavaroita, ja löydän aina nopeasti etsimäni tavarat. Myös tietoisuus siitä, mitä omistaa auttaa välttymään turhalta ostamiselta.

Kuten Hesarin jutussa todetaan, konmari ja muut tavaranhallintametodit voivat olla myös ohjelmallisuudessaan hyvin äärettömiä. Esimerkiksi paperisten valokuvien poisheittäminen ja niiden muuttaminen digitaaliseen muotoon ei tunnu minusta välttämättömältä, enkä siksi ole sitä toteuttanut.

Mielenkiintoinen huomio jutussa oli myös, että millainen sitten on postminimalistinen aika. Eli mitä tapahtuu kun, kaikki on konmaritettu? Itsekin olen viime vuosina luopunut tavarasta enemmän kuin olen ostanut uutta, sillä seurauksella, että kaappien siivoaminen ja järjestely on harventunut. Huomaan, että näin joululomalla, kun olisi aikaa järjestellä kaappeeja, ei olekaan oikein enää mitään järjesteltävää. No ainakin jää aikaa johonkin muuhun.

Toki äärimmäinen minimalismi on vielä melko kaukana tavanomaisesta kaappien järjestelystä ja tavaroiden karsimisesta. Uskon kuitenkin, että tarpeettominen tavaroiden vähentäminen ja tietoisempi kuluttaminen tulevat entisestään lisääntymään. Jossain aiemmassa julkaisussani totesinkin siivoamisen olevan ehdottomasti paras sisustusvinkki.

Mitä mieltä olette konmarituksesta ja muusta tavaroiden karsimisesta?

Pixaby/pineapplesupplyco
Pixaby/Laney5569

Artikkelikuva/featured image: Pixaby/Marisa_Sias

2 thoughts on “Joulun jälkeinen siivous

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.