Kasveista ja vihersisustuksesta

Vaikka säät täällä etelässä ainakin on ollut kovin kesäisiä vielä, lähestyy syksy kuitenkin vähitellen ja on aika keskittyä sisäkasvien hoitoon ja vihersisustukseen.

Alkuun on kuitenkin pakko todeta, että Sisustustarinoiden Instagram-sivuilla on ongelmia. Suurin osa kuvista on kadonnut kuin tuhka tuuleen, enkä ole niitä sinne takaisin saanut. No onneksi kuvia ei ollut kovin paljoa ja laittelen niitä tässä vähitellen sinne takaisin.

Mutta asiaan. Vihersisustus tarkoittaa sisustamista erilaisilla kasveilla, kukilla, ruukuilla, asetelmilla, tai vaikka kokonaisella viherseinällä. Vihersisustaminen on ollut jo jonkin aikaa tosi in, ja viherkasveilla ja kukilla saa sisustukseen uutta ilmettä melko helposti.

corner-3569701_1920Kuva/picture: Pixaby / Dozzzzz

Viime postauksessa kerroin trendikkäästä retrotyylistä, mikä selittänee ainakin osittain lisääntynyttä kiinnostusta vihersisustamiseen. Selailin vähän inspiraatiokuvia littyen vihesisustukseen ja totesin, että more is more. Näyttäviä palmukasveja ja suuria kaktuksia näkyy paljon.

Vihersisustamisessa voi olla kyse pelkästään estetiikasta ja viihtyvyyden lisäämisestä, mutta myös erilaisten hyötykasvien, kuten yrttien ja hedelmäpuiden kasvattaminen on suosittua, etenkin jos ei ole omaa pihaa tai mökkiä.

Tällä hetkellä suosittuja kasveja ovat kaktukset ja mehikasvit, saniaiset sekä ilmakasvit. Ilmakasvit eivät tarvitse ollenkaan multaa, koska ne nappaavat kosteuden suoraan ilmasta lehtien avulla. Ilmakasvit upotetaan veteen kasvista riippuen kerran viikossa tai harvemmin. Itse upotan omani parin viikon välein.

IMG_8851

Vihersisustamisessa kannattaa kuitenkin miettiä, mihin tilaan haluttu kasvi tulee ennen kun lähtee ostamaan esimerkiksi kallista oliivipuuta. Valaistus on tietenkin kaiken a ja o. Lisäksi luonnonvalon määrän vaihtelu Suomessa vuodenaikojen mukaan tuo lisähaasteita vihersisustamiseen, eikä voi ajatella, että tietty kasvi voisi olla aina välttämättä samassa paikassa.

Hyviä pimeämmässäkin viihtyviä kasveja ovat mm. anopinkieli ja palmuvehka. Oma palmuvehkani onkin ollut asustellut kanssani viimeiset kymmenen vuotta ja sille on aina kelvannut paikka kuin paikka. (No ihan täysin valottomassa tilassa se ei ole koskaan ollut, mutta hyvin vähällä valolla pärjäillyt.)

IMG_8852.jpg

Kasvien tarkoitus on puhdistaa ilmaa ja luoda tilaan viihtyisyyttä. Siksi onkin tärkeää pitää kasvit hyvässä kunnossa. Itseäni ainakin häiritsee huonosti voivat ja kuihtumassa olevat kasvit, jolloin ne eivät todellakaan pääse toteuttamaan tehtäväänsä. Tämä kuuluu myös kodin fengshuin perusjuttuihin, joista lisää myöhemmin.

decoration-1844906_1920Kuva/picture: Pixaby / Pexels

On kuitenkin huomattavaa, että viherkasvit voivat myös olla allergisoivia. Allergia- ja astmaliiton mukaan varsinaiset viherkasviallergiat ovat kuitenkin harvinaisia, mutta tuoksuvat kasvit ja kukat voivat toki aiheuttaa myös oireita tuoksuyliherkille.

flower-645757_1920Kuva/picture: Pixaby / 683440

Kotien lisäksi myös joillain työpaikoilla on älytty kasvien positiiviset vaikutukset. Tätä juttua kirjoittaessani teinkin vähän taustatutkimusta ja huomasin, että nimenomaan työpaikoille vihersisustusta tarjoavia yrityksiä on useampia. Toivottavasti työpaikat hyödyntäisivät näitä palveluja enemmän.

Lopuksi vielä todettakoon, että leikkokukilla saa nopean piristyksen tilaan. Jokin aikaa sitten minulla oli tavoitteena ostaa kukkia joka toinen perjantai, mutta se on vähän unohtunut. Täytyy yrittää nyt uudestaan pitää kiinni tästä pienestä arjen luksuksesta.

IMG_7211

Tässä vielä kesän asuntomessuilta bongattu vihersisustusinspiraatio.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_417eUNADJUSTEDNONRAW_thumb_4179

Lisää inspiraatiota vihersisustukseen löydät Sisustustarinoiden Pinterest-tililtä. Hyvää lauantaita!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.